mandag 15. oktober 2007

Jakobs brev, kapittel 4, v 11-12

Jakobs brev kapittel 4, v 11-12 finner du hos bibel.no.

Først en kort gjennomgang av kapittelet frem til nå: Jakob skriver brev til oss kristne, og peker på at vi er i strid. Det er ikke så bra, men heldigvis er nåden større enn reglene. Likevel er det ikke spesielt bra å være i strid, så Jakob forteller oss at vi må være lydig mot Gud. Dette innebærer blant annet å vaske hendene og rense hjertene.

Og så til dagens tekst: Det å være lydig mot Gud, eller å la Gud gjøre sin gjerning i seg, innebærer også å ikke baktale eller dømme hverandre. Greit nok, tenkte undertegnede, det er vel opplagt! Men likevel tar Jakob seg tid til å begrunne hvorfor det er galt å baktale og dømme andre.

Begrunnelsen til Jakob tolket vi i Ungdomstro som noe i denne retningen: Dersom du snakker stygt om andre, snakker du også stygt om det å elske sin neste som seg selv. Altså, hvis én skulle la det falle en kommentar om den gruelige klessmaken til en Man ødelegger elskverdigheten til dem man snakker stygt omannen bak hans rygg, da vil det også bety at den éne indirekte sier at det er stygt å elske den andre.

Vi i Ungdomstro oppdaget etter en stund at det slett ikke er slik vi ser på baksnakking. Vi tenker jo i våre forurensede hoder at man ikke ødelegger elskverdigheten til den personen man snakker nedsettende om! Det blir jo opplagt galt når vi skriver det ned i en setning, men hodene våre oppfører seg ikke logisk i så måte.

Derfor tenker vi at Jakob skriver ned denne opplagte setning, man ødelegger elskverdigheten til dem man snakker stygt om, fordi han ønsker å rense hodene våre fra løgnen om at en kommentar ikke er så farlig.

Vi i Ungdomstro tenker også for oss selv at baksnakking og for-(hånds-)dømming er nokså utbredt i strid, og at det er derfor Jakob legger vekt på å få bukt med disse i forbindelse med å skape fred.

Bare se på alle løgnene man trodde om jødene i nazi-Tyskland! Det er både dømming (at man trekker en slutning om en eller flere personer) og baksnakking (nedsettende propaganda) samtidig! Slik er det jo ofte; man gjør seg opp en fordom mot noen, altså man dømmer noen, og så slenger man drit om dem basert på den samme fordommen. Da blir det fort strid.

Ingen kommentarer: