mandag 14. januar 2008

Galaterbrevet 1, 1-5

Galaterbrevet 1, 1-5 finner du hos bibel.no (link i nytt vindu).

Ungdomstro er i denne omgang ferdige med Jakobs brev, hvor hovedbudskapet må sies å være at troen er død uten gjerninger. Dersom man virkelig tror på Jesus, og bekjenner ham som herre, Kristus, vil dette resultere i gjerninger, og en som påstår han bekjenner Jesus som herre uten at det Døende galaterfår noenting å si for livet hans, er en hykler. Det kan nesten se ut som om frelsen er avhengig av gjerninger.

Hva er da mer naturlig enn at vi da tar for oss Paulus' brev til galaterne? I galaterbrevet har vi nemlig hørt rykter om at hovedbudskapet er det stikk motsatte av det i Jakobs brev: "Paulus skriver og gjør det helt klart at det apostoliske evangelium som Gud selv har åpenbart, er uten gjerninger av noe slag" (sitat fra ingressen til Galaterbrevet i undertegnedes Bibelforlagetbibel.)

De første versene, 1-5 er en hilsning fra Paulus og gjengen hans, til galaterne, og kanskje ikke overmåte interessante eller fylt med revolusjonerende visdom. Eller hva vet vi. Vi fant i alle fall ikke mer enn en diskusjon om hvorvidt Paulus skrev brevet alene, eller om han hadde fått hjelp av "brødrene som var med ham." Uansett er kanskje det viktigste vi kan ta med oss fra disse versene den lykkeønskningen vi får. Paulus og gjengen ønsker oss jo alt godt, noe vi kanskje trenger å huske tilbake på dersom vi skulle føle det annerledes senere i brevet.

Ein ape som les i eit spegel ser ikkje ein apostel

Hjelp til podcast"Boka er eit spegel. Når ein apekatt ser inn i det, møter den ikkje eit apostelandlet."
- Georg Christoph Lichtenberg

Lesande apekattstatueDesse orda skaper mykje hovudbrot for Ungdomstro, men me finn like fullt opptil fleire gode framlegg til kva Lichtenberg verkeleg meinte med dette snodige sitatet. Du kan lese meir om Lichtenberg hjå wikipedia.org (lenkje i nytt lufthol).

Dette innslaget finn du som podcast og som mp3. Elles er det verd å merkja seg at denne bloggposta er skrive på nynorsk. Meld ifrå om du finn nokon mistak.