mandag 8. oktober 2007

Epler som (ikke) blir brune

Ukens tips hjelper alle oss med småspiste foreldre som lar halve eplet ligge igjen i fruktkurven: Sitron.

En sitronbåt holder seg lenge i kjøleskapet, og kan brukes mange ganger. Bare press noen dråper med sitronsaft over det oppskårne eplet, og det vil holde seg lenge uten å bli brunt.

Grunnen til denne underfundigheten er blant annet at sitronsaft inneholder enorme mengder C-vitamin, som binder seg til stoffet fenolase i eplene, som normalt ville bundet seg med oksygen og blitt brunt. Hvis du vil vite mer, besøk New Scientist på internett.

Jakobs brev, kapittel 4, v 7-10

Jakobs brev kapittel 4, v 7-10 finner du hos bibel.no (norsk) eller i The Message (engelsk).

I vers 7 gir Jakob oss konklusjonen til retorikken i vers 1-6. Dersom vi virkelig tror Gud mener alvor når han sier at han "med brennende iver gjør krav på den ånd som bor i oss," må vi, som Jakob sier i vers 7, være lydige mot Gud, eller bøye oss for Gud som det står i noen andre oversettelser. I The Message er det oversatt til å "la Gud gjøre sin vilje med deg."

De ulike ordlydene gir litt ulike bilder av hvordan Gud er, men samme hvordan man snur på det, blir resultatet at man begynner å følge etter Jesus, man begynner å ligne litt mer på Jesus. Enten fordi man prøver å oppfylle sin plikt overfor Gud, eller fordi En som trenger en skikkelig håndvaskman lar Gud styre seg, eller fordi man vil ære Gud. Eller alle tre. Uansett er det smart å søke Gud og holde seg nært til ham. (v 8)

Jakob utdyper hva dette vil innebære i de neste versene.

Vask hendene, dere syndere: Vårt eksempel er narkolangere. Hvis man er narkolanger, er man med på å ødelegge menneskers liv, og vi synes dette er en opplagt synd. Å vaske hendene i denne situasjonen vil bety å slutte å selge dop.

Rens hjertene dere som har et delt sinn: Vårt eksempel er sex før ekteskap (hva som er et ekteskap er vel en diskusjon i seg selv, men den bryr vi oss ikke om idag). Når man er sammen med sin megasøte kjæreste, kan det være fristende å ligge sammen, og en del av oss sier kanskje JA, mens en annen sier NEI. I en slik situasjon tror vi at vi har et delt sinn, og å rense hjertet i denne situasjonen betyr å bli klar over hva som er rett og sant, og luke bort løgner og vrangforestillinger knyttet til hvilket valg man skal ta (kanskje ved å lese Heb 13, 4). I praksis tror vi dette fører til at man tar et standpunkt, f. eks. NEI.

Klag og sørg, bryt ut i gråt. Vend latteren til sørgesang og gleden til alvor: Vi i ungdomstro tror at det er sunt å være lei seg når det er konflikter og vanskelige situasjoner, eller strid, som kapittelet har handlet om så langt. Våre eksempler er vanskelige familiesituasjoner, munker i Burma, sultne barn i Darfur, dødsfall i nærmeste omkrets, mobbing på skolen og alle andre triste situasjoner. Noen ganger er det grunn til å være fortviletEr dette situasjoner man skal ta alvorlig og ikke vifte bort med en avvisende taperlatter? Vi tror det. I følge dette verset er det kanskje bra også å klage; vi i Ungdomstro tenker at klagene bør komme som et resultat av fortvilelse, som beskrevet i Jakobs brev, og ikke som fra en sutrete 3åring som bare får én iskule til dessert. Men altså, for all del, vær fortvilet når du har grunn til det.

Vi konkluderer som Jakob: Ydmyk dere for Herren, så skal han opphøye dere. (Å være fortvilet innfor Gud er kanskje et tegn på ydmykhet? Man legger seg jo flat for Gud og innser sin utilstrekkelighet...)

Bowling

I forbindelse med vår kjære Inge sin bursdag, var vi i Ungdomstro m/ flere invitert til bowling på Vestkanten. Det var en artig opplevelse for alle sammen, og vi opplevde både oppturer og nedturer.

Bowling
At undertegnede ikke er noen fremadragende bowler, ble i første spill omstendelig demonstrert; 1 poeng på de fire første rundene talte sitt tydelige språk. Og etterhvert som de gode kastene lot vente på seg, falt det naturlig nok noen vennskapelige kommentarer om den lave poengsummen. Ikke noe å ta seg nær av, men snarere en konstatering av fakta: "Jeg tror jeg aldri har sett noen som er såå dårlig i bowling før."

Men det var ord som skulle bli gjort til skamme.

For i spill nummer to klarte nemlig undertegnede å mane frem lange masker ved å fokusere på kastet her og nå istedet for å fokusere på kjeglene langt der fremme; måpende måtte samtlige konkurrenter se seg slått av samme mann de knuste for et kvarter siden.

Men den uskyldige kommentaren skulle bli et enda surere eple å bite etter det tredje spillet: Ikke bare tapte han hvis kommentar hadde latt falle, men han tapte med en dårligere poengsum enn den undertegnede hadde fra sitt først spill. Dermed falt kommentaren på sin egen urimelighet, eller - den skiftet i det minste adressat.