mandag 15. oktober 2007

Inge forteller om radioen

Jaja, får vel eg skrive noe her og

Jeg er jo som sagt bergenser igjennom blodet, det er jo fantastisk. Bergen er byen jeg brenner for og ønsker ved hjelp av ungdomsradioen å dele Guds ord til alle dere som hører på oss.

Inge på luftenJeg er en koselig gutt, kan være sjenert når du først treffer meg, men når vi blir kjent skal eg love deg at eg åpner meg nye mer og da kan det bli morro. Vårt arbeid i radioen er blitt over 5 år gammelt, jeg har jo vært med i fra starten da radioen het CIA (Christians In Action). Etter det har vi hatt navnet Radio Version før vi forandret navnet til (radioen) Ungdomstro. Jeg har sett mange medarbeidere komme og gå, men uansett hvor mange som sitter i studio eller hvor få, merker jeg gleden og ønsket om å fortelle om Gud ut til alle i Hordaland området.

Mine ønsker for denne radioen er at vi skal bli en stor radio fylt med Den Hellige Ånd, slik at vi kan fortelle om Gud til alle som hører på oss. Jeg har et ønske om at det en dag skal det komme en person inn i Tabernaklet og si at han ble frelst takket være å høre på Ungdomstro, dette er noe jeg ønsker at skal skje så lenge vi bare forsetter å prate om Gud og de underverker han gjør.

Her fikk dere en liten smakebit av litt historie og noen fremtidsdrømmer fra meg, da kan vel jeg si peace out! Og husk Brann vinner seriegull i år!

Snakkes

Øyebryn

Ja, det er faktisk Torstein
Øyebryn er de hårene som sitter i pannen over øynene. Hensikten med øyebryn er å hindre svette, håravfall, flass og regn i å falle ned i øynene. Øyebryn har også mye å si når vi kommuniserer, f. eks når vi skal være strenge eller overrasket. I Afrika brukes øyenbrynene som bekreftelsestegn istedet for å nikke.

Hvis man er så uheldig å ikke ha øyebryn, er det kanskje fordi man har sykdommen Trikotillomani. Det er en psykologisk sykdom der den syke har en manisk trang til å trekke ut alle hårene fra kroppen sin. I så fall vil den syke oppleve at svetten og dritet som renner ned i øynene forårsaker hevelser i øyeregionen som sannsynligvis ikke er særlig behagelige.

Dersom man kun har ett langt øyebryn som dekker begge øynene, er det en medisinsk tilstand som kalles monobryn eller synophrys. I enkelte land, som for eksempel Iran, er dette et tegn på jomfrudom, mens det i de fleste vestlige land ikke er ansett for å være særlig pent. På 70 -tallet sa krimologer at monobryn var et kjennetegn på kriminelle, mens det i filmen "The Company of Wolves" ble sagt dette av en gammel bestemor: "Pass deg for epler som ligger på bakken og for menn hvis øyebryn møtes." Hun ble senere spist av en varulv.

Alle dukkene i Sesam stasjon hadde monobryn, mens alle vi i ungdomstro har stereobryn (hvis det er noe som heter det). Dermed er vi like mange.

Om begeistring for stjerner og sånt

Undertegnede opplevde et aldri så lite øyeblikks begeistring da han oppdaget at han delte fødselsdato som en av sine mange helter: Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Ekte lidenskap har et navn: Knut Jørgen Røed ØdegaardKnut Jørgen Røed Ødegaard (heretter referert til som Knut) er, for de som har glemt det, et entusiastisk menneske som først og fremst er kjent for sine engasjerte TV-opptredner når det skytes et stjerneskudd eller når månen skygger for solen. Da er mannen i sitt rette element, og det sprudler energi og lyser livsglede i alle tenkelige himmelretninger; aldri før har vi vel sett en mann være så glad i universet som Knut. Vi kan kalle det kjærligheten Knut har til stjernehimmelen for lidenskap - det smitter, gir glede, og det er en kilde til energi. Så selv om Knut dedikerer timesvis av tid til himmelen hver dag, blir han ikke lei av jobben sin; tvert imot forsyner denne lidenskapen ham med nye krefter og ekte livskvalitet.

Det er noe av det samme med dedikerte Brann-supportere: Ikke de daffesupporterne som bergensere flest, men dem som virkelig elsker Brann. Dem som reiste på bortekamp til Tromsø i 2001-sesongen, da Brann kjempet mot nedrykk; de som skriker sammenhengende gjennom 90 minutter ved et 6-0 -tap. Det er dem som virkelig har grunn til å feste neste helg; de hadde partoutkort i 1965, da Brann spilte i 1. divisjon.

Ekte lidenskap har et navn: BrannDet er en ekte kjærlighet til klubben som gjør at supporterene står ved Brann i tykt og tynt, og det er den ekte kjærligheten som skaper begeistringen og engasjementet når Brann vinner. Lidenskapen til Brann betyr ikke at det festes hemningsløst hver eneste kveld, men det fører til at det festes hemningsløst når Brann vinner, en smittsom glede, et ekte engasjement! Knut sin lidenskap for stjernehimmelen fører kanskje ikke til overmåte begeistring hver eneste dag, men den fører til desto mer hemningsløs festing den dagen vi faktisk opplever en 100% solformørkelse!

Knut Jørgen Røed Ødegaard er en helt. Han er et forbilde med sin lidenskap for astronomi og det engasjementet han viser når noe skjer på stjernehimmelen. Noen av oss andre ønsker også å ha en slik lidenskap for noe, ønsker å brenne virkelig sterkt for noe. Det trenger ikke være stjerner, selv om det sikkert er fint. Det trenger ikke være Brann, selv om det er strålende. For undertegnedes del bør det helst ikke være nynorsk, selv om han er tilbøyelig til å skryte av det også innimellom. Men noe.

Ekte lidenskap har et navn: JesusGud ligner litt på Brann-supportere. Gud har jo opp gjennom hele historien heiet på oss mennesker, forsøkt å hjelpe oss opp på beina, prøvd å vise oss veien å gå på x antall ulike måter, og stått på barrikadene mot djevelens lumske planer fra dag én. Se bare på all ondskapen Jesus opplevde når han gikk rundt på jorden; trass i at han ble pisket og drept på et kors, elsket han dem som drepte ham så lidenskapelig at han sa til sin far, "tilgi dem, for de vet ikke hva de gjør" (Luk 23, 34).

En slik lidenskap for mennesker kan være flott å ha. Lidenskapelig opptatt av å hjelpe mennesker... Eller kanskje lidenskapelig glad i Jesus? Lidenskapelig for Ungdomstro? Lidenskapelig audiotekniker? Lidenskapelig helikopterpilot? Lidenskapelig lege? Lidenskapelig maler? Lidenskapelig produktutvikler? Lidenskapelig bedriftsleder? Det er mange muligheter.

Undertegnede er kanskje litt usikker på mange ting, men vil gjerne bli smittet av Jesus sin entusiasme og livsglede ved å bruke tid med ham. (Les forresten mer om Knut Jørgen Røed Ødegaard hos wikipedia, og pugg f. eks når mannen har bursdag)

Jakobs brev, kapittel 4, v 11-12

Jakobs brev kapittel 4, v 11-12 finner du hos bibel.no.

Først en kort gjennomgang av kapittelet frem til nå: Jakob skriver brev til oss kristne, og peker på at vi er i strid. Det er ikke så bra, men heldigvis er nåden større enn reglene. Likevel er det ikke spesielt bra å være i strid, så Jakob forteller oss at vi må være lydig mot Gud. Dette innebærer blant annet å vaske hendene og rense hjertene.

Og så til dagens tekst: Det å være lydig mot Gud, eller å la Gud gjøre sin gjerning i seg, innebærer også å ikke baktale eller dømme hverandre. Greit nok, tenkte undertegnede, det er vel opplagt! Men likevel tar Jakob seg tid til å begrunne hvorfor det er galt å baktale og dømme andre.

Begrunnelsen til Jakob tolket vi i Ungdomstro som noe i denne retningen: Dersom du snakker stygt om andre, snakker du også stygt om det å elske sin neste som seg selv. Altså, hvis én skulle la det falle en kommentar om den gruelige klessmaken til en Man ødelegger elskverdigheten til dem man snakker stygt omannen bak hans rygg, da vil det også bety at den éne indirekte sier at det er stygt å elske den andre.

Vi i Ungdomstro oppdaget etter en stund at det slett ikke er slik vi ser på baksnakking. Vi tenker jo i våre forurensede hoder at man ikke ødelegger elskverdigheten til den personen man snakker nedsettende om! Det blir jo opplagt galt når vi skriver det ned i en setning, men hodene våre oppfører seg ikke logisk i så måte.

Derfor tenker vi at Jakob skriver ned denne opplagte setning, man ødelegger elskverdigheten til dem man snakker stygt om, fordi han ønsker å rense hodene våre fra løgnen om at en kommentar ikke er så farlig.

Vi i Ungdomstro tenker også for oss selv at baksnakking og for-(hånds-)dømming er nokså utbredt i strid, og at det er derfor Jakob legger vekt på å få bukt med disse i forbindelse med å skape fred.

Bare se på alle løgnene man trodde om jødene i nazi-Tyskland! Det er både dømming (at man trekker en slutning om en eller flere personer) og baksnakking (nedsettende propaganda) samtidig! Slik er det jo ofte; man gjør seg opp en fordom mot noen, altså man dømmer noen, og så slenger man drit om dem basert på den samme fordommen. Da blir det fort strid.