mandag 5. november 2007

Velkommen, Kris-André

Vi i ungdomstro er stolt over å fortelle at vi har fått en ny teknikeraspirant i radioen, nemlig 13 år gamle Kris-André. Det er gledelig at en ny generasjon såvidt begynner å bli med, og vi ser samtidig frem til nye inspill i de eksisterende rutinene til Ungdomstro.

Jakobs brev, kapittel 5, v 1-6

Jakobs brev kapittel 5, v 1-6 finner du hos bibel.no.

Jakob skriver til de rike blant oss som bruker endetiden til å samle skatter, og til de av oss som holder tilbake lønnen fra arbeiderne mens de selv lever i sus og dus.

For alle skattene og rikdommene som samler seg, blir bare til bevismateriale mot dem som samlet det, og all luksus og overflod vil kun "gjøre hjertene fete til slaktedagen." Ubetalt lønn kan høres helt til himmelen.

Derfor er det en stående oppfordring til de av oss som innser sitt ønske om å samle skatter, sin overdådige luksus eller sin utnyttelse av andre: "Gråt og klag over all den ulykke som skal komme over dere!"

En som leter etter gullJakob gir noen eksempler på det å samle på skatter, f. eks det å samle på gull eller klær. Hvis man bruker mye tid på å få så mye gull som mulig, eller så fine klær som mulig, da går det kanskje an å påstå at man "har brukt endetiden til å samle skatter!" Vi i Ungdomstro forstår utmerket godt at det går an å kjenne seg igjen allerede, og hvis noen som leser dette gjør det, er det vår oppfordring at man virkelig tar Jakob sin oppfordring på alvor.

Men for de av oss som ikke kjenner seg igjen enda, bør vi kanskje se nøyere på den kategorien ting Jakob nevner som eksempler på skatter; man kan jo naturligvis samle på gull og klær bare for å se på dem selv, men de fleste som samler på akkurat gull og klær, samler jo på dem for å se bra ut blant folk. Så selv om ingen av oss i Ungdomstro samler på akkurat gull eller klær, såvidt undertegnede vet i alle fall, ville det være langt fra sannheten at ingen av oss har skaffet seg noe med en begrunnelse i retning av dette: "På denne måten fremstår jeg som best (eller i alle fall nest best - eller i det minste bedre enn de fleste)"

Den samme begrunnelsen kan man også bruke for ulike måter å oppføre seg på i sosiale situasjoner. La oss si at to menn samarbeidet om dekorasjonene på en juletrefest. Når da en av gjestene under festen henvender seg til den éne og lurer på hvem som har laget de flotte dekorasjonene, og den éne sier, "det var meg," eller "det var først og fremst meg, men jeg fikk litt hjelp av han der borte," da er kanskje svaret begrunnet på en lignende måte. I dette tilfellet kan vi også si at den éne holdt lønnen tilbake fra den andre, og tok hele, eller det meste av, æren selv.

Dermed har vi beveget oss til syndene i vers 4, som det selfølgelig også finnes ordrette eksempler på: Flere av varene som er å få kjøpt i norske butikker kan være produsert av arbeidere med elendige lønns- og arbeidsvilkår. Særlig i klesbransjen er det vanskelig å være sikker på om man utnytter barn eller fattige kinesere, men også en del matvarer og elektronikk kan være et resultat av utnytting. Vi i Ungdomstro oppfordrer derfor alle til å kjøpe mat merket med "fairtrade," i alle fall der det finnes et fairtrade alternativ. Dette gjelder blant annet kaffe, bananer, juice, ris, kakao, sukker og te. I Bergen er det også to Helios -butikker som selger mange fairtrade- og økologiske varer. Sjekk dessuten tabellen under

Og vi beklager hvis vi kom i skade for å tråkke på Friele eller Tine under dagens program - vi er egnetlig veldig glad i disse, siden de, i motsetning til de fleste, faktisk tilbyr et fairtrade/økologisk alternativ.

Klikk for større bilde i nytt vindu

Kjekke lenker i sakens anledning (åpner i nye vindu):
Max Havelaar (fairtrade i Norge)
Friele om samfunnsansvar
Tine om økologi
Helios i hordaland
Økologisk sjokolade til bedrifter