mandag 15. oktober 2007

Øyebryn

Ja, det er faktisk Torstein
Øyebryn er de hårene som sitter i pannen over øynene. Hensikten med øyebryn er å hindre svette, håravfall, flass og regn i å falle ned i øynene. Øyebryn har også mye å si når vi kommuniserer, f. eks når vi skal være strenge eller overrasket. I Afrika brukes øyenbrynene som bekreftelsestegn istedet for å nikke.

Hvis man er så uheldig å ikke ha øyebryn, er det kanskje fordi man har sykdommen Trikotillomani. Det er en psykologisk sykdom der den syke har en manisk trang til å trekke ut alle hårene fra kroppen sin. I så fall vil den syke oppleve at svetten og dritet som renner ned i øynene forårsaker hevelser i øyeregionen som sannsynligvis ikke er særlig behagelige.

Dersom man kun har ett langt øyebryn som dekker begge øynene, er det en medisinsk tilstand som kalles monobryn eller synophrys. I enkelte land, som for eksempel Iran, er dette et tegn på jomfrudom, mens det i de fleste vestlige land ikke er ansett for å være særlig pent. På 70 -tallet sa krimologer at monobryn var et kjennetegn på kriminelle, mens det i filmen "The Company of Wolves" ble sagt dette av en gammel bestemor: "Pass deg for epler som ligger på bakken og for menn hvis øyebryn møtes." Hun ble senere spist av en varulv.

Alle dukkene i Sesam stasjon hadde monobryn, mens alle vi i ungdomstro har stereobryn (hvis det er noe som heter det). Dermed er vi like mange.

1 kommentar:

Stein Arild sa...

I Filippinene svarer man bekreftende ved å heve øyenbrynene.