mandag 7. januar 2008

Ungdomstropodcast

Podcastlogo Ungdomstro har sin egen podcast! En podcast gir deg muligheten til å abonnere på de innslag fra radioprogrammet vårt som vi offentliggjør her på bloggen. De siste innslagene som blir lagt ut på podcasten vil automatisk lastes ned til din datamaskin, og så kan du selv velge når du ønsker å høre på dem.

Alle bloggposter på Ungdomstroblogg som er tilgjengelig som podcast, er merket med etiketten "podcast" og et lite podcastmerke øverst til høyre i bloggposten. Vi forsøker også å gjøre podcastklippene tilgjengelige på selve bloggen, og vi pleier da å legge ved en link til mp3-filen i slutten av bloggposten. En samleside for alle innslag som er tilgjengelig som podcast finner du her. Merk deg at noen innslag kun er tilgjengelig som podcast. Det vil da være en kort bloggpost som henviser til denne podcastepsioden.

For å abonnere på Ungdomstropodcast, må du ha en podcastleser. Et godt og gratis alternativ kan lastes ned fra www.itunes.com (link i nytt vindu). Undertegnede har forsåvidt hørt rykter om at det også eksisterer annen musikksoftware som har god støtte for podcastlesing.

Deretter må du legge til Ungdomstropodcast i podcastoversikten din. I iTunes kan du gjøre dette enten ved å søke deg frem til Ungdomstro i iTunes Store, eller du kan velge "Abonnér på podcast" under "Avansert" -menyen, og skrive inn vår podcastadresse:

http://feeds.feedburner.com/ungdomstro

Deretter er det bare å høre etter og kose seg. Ungdomstropodcast passer også perfekt i mp3-spilleren.

Den overnevte adressen er også en RSS-feed hvor du kan abonnere på Ungdomstroblogg i en RSS-leser. Mer om RSS og ATOM -abonnement i denne bloggposten.

Kom deg i form (om synd og sånn)

Vi i Ungdomstro vil gjerne oppfordre alle våre lyttere og lesere til å holde seg i form. Dersom du syntes det var et godt forslag, vil du kanskje ha glede av de fem tipsene vi fant hos dinside.no (link i nytt vindu). Hvis du derimot syntes denne oppfordringer lå på grensen mot fordømmelse av alle dem som ikke holder seg i form, vil vi gjerne at du leser videre.

LøpeskiltNår Jesus møtte mennesker, var det bare religiøse bedrevitere som fikk slengt sannheten om seg selv opp i ansiktet. De aller fleste Jesus møtte, ble jo møtt med hjelp og omsorg, og synden deres ble ikke nevnt før etter at de var blitt hjulpen og frelst. For rett nok brukte Jesus ordene: "Gå bort og synd ikke mer," men det var alltid etter at folk sine behov var oppfylt, og etter at de var blitt frelst. Siden vi anser dem som ikke holder seg i form for å være noe annet enn religiøse bedrevitere, er kanskje den riktige fremgangsmåten å først bli venner med dem, hjelpe dem og tjene dem, og ikke peke på slappfisksynden deres før Gud selv mener det er på tide.

Det er forsåvidt et prinsipp som det er lett å se for seg hvordan man kan implementere i en enkeltperson sitt liv. Vi kan være gode venner med folk, være den som er der og hjelper til når det trengs, og den som lytter når vennen har noe på hjertet. Vi kan være den som inviterer til hyggelige begivenheter, og som oppmuntrer og er positiv. Men som massekommunikasjonsmedium er dette langt mer komplisert. Vi er i dårlig stand til å gi tilpasset hjelp, vi gir ingen personlige invitasjoner, og vi er iallefall dårlige lyttere (nåja - vi i Ungdomstro leser da e-post og kommentarer, men sånn i prinsippet er jo alt dette enveiskommunikasjon).

I Ungdomstro må vi heller se på hvordan Jesus massekommuniserer, og ikke på hvordan han møtte enkeltpersoner. Da oppdager vi fort at Jesus sier veldig mye om forskjellen på rett og galt, og han legger ikke fingrene i mellom når han f. eks. sier at det er hyklerisk å be på gatehjørnet for å vise seg frem (Matt 6, 5). Samtidig må vi se at Jesus ikke går rundt i gatene og trer rett og galt ned over hodene på folk, men taler kun til de som selv oppsøker ham (Matt 5, 1-2).

Sin killsNår vi da som blogg og radioprogram velger å si, ja, vi tror det er en synd å spise for mye sjokolade og, ja, vi tror det er en synd å ødelegge kroppen sin ved å være en slappfisk, så håper vi at folk ser at vi ikke er ute etter å tre rett og galt nedover hodene deres. Vi er tross alt en egen kanal som kommer i tillegg til de offentlige kanalene, og dem som hører på oss eller leser oss har selv oppsøkt oss på et eller annet vis. Som en muslim uttrykte det i et annet syndsspørsmål:

"Muslimer bes om deres syn av det offentlige Norge. Vi masjerer ikke i gatene og snakker stygt om homofile. Homofile som ønsker å praktisere sin legning får bare gjøre det, men jeg må få lov til å mene at det er galt."
- Basim Ghozlan, redaktør for islam.no (link i nytt vindu)

Vi ønsker å si om trening det Jesus sa om bønn i Matt 6, 5-14, nemlig "slik skal dere gjøre," og så fortelle om hvordan man blir et sunnere menneske. Det innebærer også et lite "slik skal dere ikke gjøre," men vi ønsker at fokus er på løsninger. I denne bloggposten prøver vi f. eks. å fokusere på hvordan vi tror det går an å si noe om rett og galt - i den forbindelse bruker vi også litt spalteplass på å si hvordan vi ikke tror bør gjøres. Men fokus prøver vi å holde på hvordan det skal/kan gjøres.

Og bare for å avslutte der vi begynte: Vi vil anbefale alle å ta godt på kroppen sin. Det er en flott måte å ære Gud på som gir timesvis med glede og livskvalitet, både underveis og senere i livet.