mandag 10. desember 2007

Når isen smelter

Hjelp til podcastVi lever i en tid med mye bråk og skravl, ja kanskje endog et hysteri, rundt global oppvarming og forurensing av miljøet. Sågar Nobels fredspris har blitt gitt til miljøforskerne i FN's klimapanel og miljøforkjemperen Al Gore. Selv om nevnte klimapanel har slått fast at eventuelle klimaendringer er menneskeskapte, er det likevel mange som ikke tror det er så farlig med global oppvarming, og noen tror alt sammen er en gedigen bløff.

Så hva vil egentlig skje dersom global oppvarming faktisk er tilfelle, og all isen på Grønland smelter? Ungdomstro har funnet noen av svarene...

Når isen smelter, og da snakker vi om is som ligger på fastlandet (som på Grønland og på Antarktis), vil det første som skjer, naturlig nok være at havnivået stiger. Dersom vi fordelte all isen på Grønland jevnt ut over alle verdenshavene, ville havnivået stige med ca 7 meter.

Men havnivået vil ikke stige jevnt over hele kloden. Jordens rotasjon fører til at havet ved ekvator vil stige mer enn havet i nærheten av nordpolen. Havet som har en større sirkelbevegelse vil "strekke seg" lengre ut fra kloden enn det havet som ligger nært rotasjonsaksen vil gjøre. Dette fenomenet fører til at havet vil stige med 3,5 cm mer ved ekvator enn ved polene dersom havet stiger 7 meter, og det er det samme fenomenet som gjør at tekoppkarusellen på tivoli er litt mer spenstig hvis man sitter i en av de ytterste koppene.

En bieffekt av mer hav ved ekvator vil være at jorden begynner å snurre langsommere. Det vil motvirke forskjellene i havnivå mellom pol og ekvator noe, men den største forskjellen vil nok være at døgnet blir 0,1 sekund lengre. Det samme fenomenet opptrer når en snurrende ballettdanser strekker ut armene og begynner å snurre langsommere.

Men tilbake til ulike havnivåer: Dersom Grønlandsisen skulle smelte, vil det være enorme masser som blir borte fra fastlandet på Grønland. Denne isen har trykket fastlandet på Grønland godt sammen, og hvis den blir borte, vil Grønland blåse seg opp, omtrent som en madrass som blåser seg opp etter at man har stått opp om morningen. Denne litt større varianten av Grønland vil også ta mer plass i havet, slik at havnivået vil stige ytterligere andre steder, mens havnivået på Grønland faktisk vil synke.

En annen grunn til at havnivået på Grønland vil synke, er at tyngdekraften til isen vil forsvinne ut i havet. Havet trekker dermed mer mot alle andre kyster, siden tyngdekraften til Grønland blir mindre.

En annen fuktig grunn til at vi bør være forsiktige med global oppvarming, er at varmt vann tar større plass enn kaldt vann. Vannet er på sitt minste når det er 4 grader. Både varmere vann og is tar større plass; det er grunnen til at det ikke er like kritisk, i første omgang, dersom Arktis skulle smelte. Om Arktis skulle smelte er det kritisk på en helt annen måte, nemlig ved at vann absorberer lysenergi mye bedre enn is. Smelting av Arktis vil akselerere global oppvarming ytterligere ved at sollyset ikke blir reflektert, men omgjort til varme. Og varmt vann er altså ikke bra, siden det tar større plass enn kaldt vann, og havet vil stige enda mer.

Oppsummering: Dusj to minutter kortere neste gang.


Mp3 med dette innslaget finner du her