mandag 4. februar 2008

Tanker om verop

I vår vandring gjennom Galaterbrevet har jeg fremdeles ikke kommet over den aggressive tonen i vers 6-9, og Paulus sine forbannelser over dem som forfører kristne. Eller i det minste har det ligget i kvernen en stund, og har vært lett å hente frem som eksempel i alle slags sammenhenger hvor et bibelvers kunne vært på sin plass. Nå senest var det i en diskusjon på kristenblogg.no, hvor bloggen gikk i hvorvidt det var smart med dommedagsprofetier eller ikke.

I utgangspunktet er jo jeg en stor motstander av svovelkristne dommedagsprofetier, og føyde meg dermed i rekken av dem som var enige med bloggforfatter OrnMyhre. Men etterhvert som jeg skrev, kom jeg jo til å tenke på at Jesus hadde noen verop en gang, en slags offentlig proklamasjon om hvem som havnet i dødsriket. Ikke ulikt det mange vil legge i en dommedagsprofeti. Nå var vel disse veropene ikke rettet mot de samme det var snakk om i den aktuelle bloggposten, men dog. Etter et lite kvarter på bibel.no hadde jeg samlet meg opp disse fem bibelstedene hvor det utbasuneres hvem det vil gå galt med:

Matt 11, 20-24 (De som får se store under, men ikke tror)
Luk 6, 24-26 (De som er rike, mette eller godt likt)
Mark 14, 21 (De som forråder Jesus, og går over til fienden)
Apg 8, 20 (De som prøver å kjøpe seg inn i himmelen, men ikke er oppriktige)
Gal 1, 6-9 (De som forfører kristne - de med (fullstendig) tussete teologi?)
Åp 3, 14-22 (De som er "lunkne" kristne, som ikke tar troen sin alvorlig)

Dommedagsprofetier kan kanskje ha noe for seg i enkelte tilfeller, men jeg ser for meg at de passer best til å vekke "kristne" fra dvalen eller trekke surrete kirkesamfunn ned på jorden igjen. Og stol forresten ikke helt på tolkningene mine, særlig ikke Luk 6, 24-26 og Apg 8, 20. De virker litt snodige, om jeg må si det selv.

Jeg vil vel uansett mene at det er spekulativt å forsvare offentlige verop med Åp 3, 15-16, selv om det sikkert er noen som trenger å bli ristet litt. Les forøvrig den gode bloggposten hos kristenblogg.no hvis du vil ha gode grunner til å bremse på veropene.

Jeg tror jeg i første omgang skal forholde meg taus iallefall, tror ikke jeg har helt peiling på når det passer seg med verop, forbannelser og dommedagsprofetier og sånn. Men det kan jo alltid være kjekt å kjenne til hva det er snakk om, og i hvilke tilfeller verop er brukt, samt gjøre seg noen tanker om når det ikke blir brukt.