mandag 3. desember 2007

Jakobs brev, kapittel 5, v 14-15

Jakobs brev kapittel 5, v 14-15 finner du hos bibel.no.

I vers 14 er det enda mer å ta tak i, og her var rett og slett Ungdomstroredaksjonen litt usikker. I utgangspunktet handler verset om at vi skal gå til menighetens eldste dersom vi var syke, men det meste kom til å handle om vårt ganske vesentlige sidespor: Hvem er menighetens eldste? Vi har foreløpig vurdert tre ulike alternativer.

1. Menighetens eldste er de med høyest alder, evt. dem som har gått lengst i menigheten. Vi i Ungdomstro ble enige i at dette ikke var spesielt sannsynlig, siden kloke ungdommer kan være vel så vis som dumme og ensporede gamlinger. (Ikke at vi på noen måte mener at alle eldre er dumme og ensporede, men observasjoner tyder Menighetens kanskje aller eldste: Pave Benedict XVIpå at det alltid vil finnes noen dumme og ensporede, også blant de gamle.)

2. Menighetens eldste er lederne i menigheten. Dette er den vanligste måten å tolke uttrykket på, og også vi i Ungdomstro har tilbøyeligheter til å mene dette. Samtidig kjenner vi eksempler på at ledere i menigheter ikke nødvendigvis er like velegnet i stillingen alltid, og dersom vi ser på menigheten som en større enhet enn akkurat det og det forsamlingshuset, blir det også vanskelig og lage et hierarki med ledere. Vi kan selvsagt kjemme alle ledere over én kam og si at alle prester, pastorer og bibellærere stiller likt, og kanskje til og med inkludere gruppeledere o.l.. Da begynner vi å nærme oss, i alle fall i praksis, den tredje muligheten vår.

3. Menighetens eldste er menighetens klokeste, evt. dem som er tettest på Jesus. Dersom det var vanskelig å lage et lederhierarki, skulle det definitivt være vanskelig å lage et visdomshierarki. Derfor blir denne tolkningen mer individuell: De eldste i menigheten er dem vi som enkeltpersoner har størst tiltro til som Jesusetterfølgere, eller: De eldste er dem vi tror har det beste forholdet til Jesus. Dermed blir "de eldste i menigheten" forskjellig fra person til person.

For undertegnedes vedkommende ville kanskje dette sammenfalle litt med ledere i menigheten, f. eks. Trond Vikebø. Ikke fordi Trond er pastor, men fordi han har stor innsikt, rikelig med visdom og relevant erfaring med Jesus.

Erfaring er nok viktig for å bli en av menighetens eldste. Det ligger jo litt i ordet "eldste" at personen har opplevd litt. Men uansett hvordan man velger å tolke det, har det nok ikke så mye å si likevel. For det er nemlig troen til den syke som redder ham, ikke menighetens eldste.

Forøvrig har vi fullstendig oversett setningen med salving i olje. Det ble for vanskelig.

Ingen kommentarer: