mandag 7. april 2008

Griffel

Hjelp til podcastHva i alle dager er en griffel? Vi møter grifler 4 steder i bibelen, og vi i Ungdomstro snører sammen trådene for å finne ut hva en griffel egentlig er. En artig oppgave.

Mp3 med innslaget finner du her.

1 kommentar:

odd sa...

GRIFFEL
Et skriveredskap som ble brukt til å prege skrifttegn i materialer som leire og voks. (Sl 45: 1; Jes 8: 1; Jer 8: 8) Grifler som ble brukt til kileskrift, hadde enten en firkantet eller en kileformet spiss og ble vanligvis laget av sivrør eller en hard tresort.
Når bokstaver skulle hogges ut eller risses inn i stein eller graveres i metall, måtte man ha en griffel eller en meisel av metall eller et annet hardt materiale. Patriarken Job sa: «Å, om mine ord nå ble skrevet ned! Å, om de ble opptegnet i en bok! Med jerngriffel og bly – å, om de ble innhogd for evig i klippen!» (Job 19: 23, 24) Job ønsket tydeligvis at hans ord skulle bli innhogd i stein, og at bokstavene skulle fylles med bly for å bli mer holdbare. Flere hundre år senere sa Gud at Judas synder var skrevet opp med en jerngriffel, det vil si, på en slik måte at skriften ikke kunne utviskes. – Jer 17: 1.

Odd.